Má svetložltú farbu a jemnú chuť. Odporúčame ho použiť v studenej kuchyni, ale aj pri výrobe prírodnej kozmetiky resp. vlasových zábalov. Je vhodný ako súčasť domácich masážnych olejov.
Osobne ho odporúčame na rôzne šaláty – či už zeleninové alebo cestovinové, do pečiva, na výrobu majonézy, na dusenie, pečenie i varenie. Pokiaľ nejde o slnečnicu s označením HIGH-OIL, nie je vhodný na vyprážanie. HIGH-OIL predstavuje špecifické odrody slnečnice ročnej, ktorých zloženie mastných kyselín dosahuje porovnateľné hodnoty ako olivový olej.
Takto označené odrody majú minimálny obsah kyseliny olejovej na úrovni 80% , čo znamená, že je možné ho použiť aj na tepelnú úpravu pokrmov.
Zloženie slnečnicového oleja (g/100g oleja):
- Tuky 96,76 g
- » z toho nasýtené mastné kyseliny 10,63 g
- mono-nenasýtené mastné kyseliny 41,71 g
- » z toho kyselina olejová 39,30 g
- poly-nenasýtené mastné kyseliny 47,66 g
- » z toho linolová 47,32 g
- alfa-linolová 0,33 g
Pri nízkej teplote môže byť produkt zakalený, pri izbovej teplote sa tento efekt stratí. Obsah soli je spôsobený výlučne prítomnosťou prirodzene sa vyskytujúceho sodíka.
Upozornenie: Tento produkt bol uvedený na trh ako doplnok stravy. Nemá schválené liečebné účinky a nejedná sa o liek. Nie je určený ako náhrada pestrej stravy.
Podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady č. 1924/2006 zo dňa 20. decembra 2006, ktoré sa týka výživových a zdravotných tvrdení o potravinách, je zakázané poskytovať informácie o diagnostike alebo tvrdenia o liečivých účinkoch rastlinných olejov ako potravín. Naše informácie sú získané z dôveryhodných zdrojov dostupných na internete, od výrobcov rastlinných olejov a zo spätných väzieb od našich zákazníkov, avšak tieto informácie nemajú nahrádzať odbornú liečbu predpísanú lekárom. Ďakujeme za vaše porozumenie.