Mak modrý má v domácej kuchyni svoje nezastupiteľné miesto. Je bohatým zdrojom vápnika, fosforu, draslíka a magnézia.
Je to tradičná plodina na Slovensku. Slovensko vlastní 13 vyšľachtených odrôd makov a zaraďuje sa tak k svetovej špičke. Slovenské odrody makov sa radia do kategórií potravinárske a medicínske účely.
Nutričné hodnoty pre 100 gramov MAKU MODRÉHO:
- energetická hodnota: 2196 kJ / 525 kcal,
- tuky: 42 g (z toho nasýtené mastné kyseliny: 5 g),
- sacharidy: 28 g (z toho cukry: 3 g),
- bielkoviny: 18 g,
- vláknina: 20 g,
- soľ: 0,01 g.
Mak modrý v semene je určený na ďalšie spracovanie ako výroba náplní, posypov v sladkých tak aj v slaných pokrmoch.
Semeno používame ako zdroj pre výrobu nášho oleja ale Vy ho môžete použiť aj na výrobu domáceho makového mlieka
Vypestované v SR.