Mak biely má v domácej kuchyni svoje jedinečné miesto. Nielen preto, že je bohatým zdrojom vápnika, fosforu, draslíka a magnézia, ale aj svojou výnimočou chuťou.
Mak biely v semene je určený na ďalšie spracovanie ako výroba náplní, posypov v sladkých tak aj v slaných pokrmoch.
Je to tradičná plodina na Slovensku. Slovensko vlastní 13 vyšľachtených odrôd makov a zaraďuje sa tak k svetovej špičke. Slovenské odrody makov sa radia do kategórií potravinárske a medicínske účely.
Nutričné hodnoty pre 100 gramov BIELEHO MAKU:
- energetická hodnota: 2064 kJ / 493 kcal,
- tuky: 37 g (z toho nasýtené mastné kyseliny: 5 g),
- sacharidy: 18 g (z toho cukry: 3 g),
- bielkoviny: 22 g,
- vláknina: 20,5 g,
- soľ: 0,01 g.
Semeno používame ako zdroj pre výrobu nášho oleja ale Vy ho môžete použiť aj na výrobu domáceho makového mlieka
Vypestované v SR.